Corteva.gen.tr

Sıkça Sorulan Sorular

Çapanoğlu ne demek

Çapanoğlu hikayesi nedir?

Yozgat Ayaklanması veya Çapanoğlu Ayaklanması, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Hürriyet ve İtilaf reisi Çapanoğlu Edip Bey ve kardeşi Celâl Bey tarafından Yozgat ve yöresinde çıkarılan ayaklanmadır. İlk ayaklanma Yıldızeli'nde Erzurumlu Hüseyin Nazım ve Kara Mustafa'nın elebaşılığında çıkarılmıştır.

Çapanoğlu deyimi nedir?

➡Altından Çapanoğlu Çıkmak deyiminin anlamı: Girişilen bir işte başa dert olacak bir durumla, umulmayan bir tehlike ile karşılaşmak anlamına gelen bir deyimdir. … ➡Altından Çapanoğlu Çıkmak deyiminin örnek cümle içinde kullanımları: *Bu işin altından bir çapanoğlu çıkacak gibi geliyor.

Çapanoğlu kimdir nerelidir?

Çapanoğulları, diğer adıyla Cebbarzadeler, 18. ve 19. yüzyılda Orta Anadolu'da egemen olan bir ailedir. Tarihi kaynaklarda Çapanoğulları'nın bilinen ilk atası Çapan Ömer Ağa'dır. Oğlu Ahmed Ağa Sivas'ın Kangal ilçesinin voyvodasıydı. Bu vazifesindeki başarısından dolayı Mamalu Türkmeni beyliği kendisine verilmiştir.

Çapanoğlu nereden gelir?

Çapanoğulları, merkezi yönetimle uyum içinde olmayı sürdürmüşler; 1755'de İstanbul'da ortaya çıkan et sıkıntısını gidermek üzere koyun göndermeleri karşılığında BOZOK Sancağı malikâne olarak Çapanoğlu Ahmet Ağa'ya verilmiştir. Böylece, Çapanoğulları Yozgat ve yöresinin tartışılmaz hakimi durumuna gelmişlerdir.

Yozgat neden ceza aldı?

Çapanoğlu isyanları sebebiyle Ankara'yı çok uğraştıran Yozgat, rivayete göre bir ziyaretinde halk zamanın reisicumhurunu protesto ettiği ve heykel yaptırmadığı için kara listeye alınmış; hiç bir yatırım yapılmadığı gibi; yol üzerinde olmasına rağmen demiryolu bile geçirilmemiştir.

Atatürk Yozgat için ne dedi?

Halk arasında Atatürk'ün Yozgat'a -kimine göre 50, kimine göre 100 sene- ceza verdiği inancı var olsa da; Atatürk Yozgat'a ceza falan vermemiştir! Aksine Yozgat'ı başkent olarak düşünüyordu. Bu beyanı meclis tutanaklarında ve 1920 yılında ABD'li gazeteci Clarence K. Streit ile yaptığı röportajda açıkça görülmektedir.

Çapanoğlu nasıl yazılır TDK?

Renk adları: baklaçiçeği, balköpüğü, camgöbeği, devetüyü, fildişi, gülkurusu, kavuniçi, narçiçeği, ördekbaşı, ördekgagası, tavşanağzı, tavşankanı, turnagözü, vapurdumanı, vişneçürüğü, yavruağzı vb. h. Oğlu, kızı sözleri: çapanoğlu, eloğlu, hinoğluhin, elkızı vb.

admin

Back to top