Corteva.gen.tr

Sıkça Sorulan Sorular

Yargılamanın yenilenmesi sebepleri

Yargılamanın yenilenmesi tarafları etkiler mi?

Ancak asıl davada lehine karar verilmiş olan taraf, yargılamanın yenilenmesini isteyemez. Yargılamanın yenilenmesini isteyen taraf, dava dilekçesinde karşı tarafı belirtmek zorundadır. Burada karşı taraf, yargılamanın yenilenmesine konu olan karardan yararlanan taraf olmaktadır.

Yargılamanın iadesi ile ilgili ifadeler nelerdir?

Kabule göre de; HMK'nun 374/1. maddesi uyarınca yargılamanın iadesi, kesin olarak verilen veya kesinleşmiş olan hükümlere karşı istenebilir. Kanun yolu denetimi açık ve henüz kesinleşmemiş olan kararlara karşı yargılamanın yenilenmesi istenemez.

Yargılamanın iadesi süresi ne kadardır?

tarihten itibaren üç ay ve her hâlde iade talebine konu olan hükmün kesinleşmesinden itibaren on yıldır. (2) 375 inci maddenin birinci fıkrasının (ı) bendinde yazılan sebepten dolayı yargılamanın yenilenmesi süresi ilama ilişkin zamanaşımı süresi kadardır.

Yargılamanın yenilenmesine kim başvurabilir?

KİMLER BAŞVURABİLİR Bu kanun yoluna hükümlü, şayet ölmüş ise eşi, üstsoyu, altsoyu ve yasal temsilci ancak kişinin lehine olacak şekilde başvurabilir. Cumhuriyet Savcısı ve Beraat eden sanık ise hem lehe hem de aleyhe başvurabilir.

Yargılamanın yenilenmesi hangi hallerde?

Yargılamada Sahte Belge Kullanılması (CMK md.311/1-a): Duruşmada kullanılan ve hükmü etkileyen bir belgenin sahteliği anlaşılırsa yargılamanın yenilenmesi yoluna başvurulabilir. Sahteliği ispat edilen belge hükme esas alınmış ise, yeniden yargılanma talebinde bulunulabilir.

IYUK 53 maddesinde belirtilen yargılamanın yenilenmesi şartları nelerdir?

İYUK m.53/1-h bendinde yazılı sebep için (mahkeme tarafından evvelki ilamın hükmüne aykırı bir karar verilmesi halinde) 10 yıllık bir süre verilmiştir. Yani söz konusu sebep gerçekleştiği takdirde, aleyhine karar verilen taraf 10 yıl içerisinde yargılamanın yenilenmesi isteminde bulunabilecektir.

Yargılamanın iadesi kanun yolunda inceleme hangi mahkeme tarafından yapılır?

Yargılamanın yenilenmesi başvurusu, kesinleşmiş mahkumiyet hükmünü veren mahkemeye yapılır. Yargılanmanın yenilenmesi talebini alan mahkeme, talebin kabule şayan olup olmadığını değerlendirirken önceki yargılamaya katılmamış hakim veya hakimlerden oluşmalıdır.

admin

Back to top