Corteva.gen.tr

Sıkça Sorulan Sorular

Türkiye de yapılan organ nakilleri

Ülkemizde nakli yapılan organlar; böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince barsaktır, Nakli yapılan dokular ise; kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği, deridir.

Ülkemizde yapılan organ nakilleri nelerdir?

Ülkemizde sıklık sırasına göre; böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, ince bağırsak ve akciğer nakli yapılmaktadır. Böbreğimizin iki adet olmasından, karaciğerin ise kendi kendini yenileyebilme yeteneği sayesinde canlıdan nakilleri mümkündür. Bu nedenle de en sık yapılan organ nakilleri böbrek ve karaciğer naklidir.

Hepatit B hastaları organ bağışı yapabilir mi?

8. Hepatit B ve C hastaları verici olabilirler mi? Hayır. Hepatit C hastaları verici olamaz. Hepatit B hastaları ise verici olabilir; ancak vericinin aktif virüs taşımaması ve alıcının da Hepatit B'ye karşı aşılanıp korunur durumda olması gereklidir.

Nakledilebilir organlardan hangisi sadece kadavra vericidir?

Kalp (sadece kadavra verici)

FMF hastaları organ bağışı yapabilir mi?

Bahsetmiş olduğunuz Behçet ve Ailevi Akdeniz Ateşi gibi Otoimmun Hastalık grubunda değerlendirilen hastalıklardır. Bu kapsamda Ulusal Kan Bileşenleri Hazırlama, Kullanım ve Kalite Güvence Rehberi Otoimmun Hastalıklara bağlı olarak organ tutulumu olan kişilerin ömür boyu kan bağışçısı olamayacağını belirtmektedir.

Ülkemizde ve dünyada hangi organların nakilleri yapılabilmektedir?

Ülkemizde nakli yapılan organlar; böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince barsaktır, Nakli yapılan dokular ise; kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği, deridir.

Organ nakli neden beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden yapılır?

Beyin ölümünde; Hasta solunum cihazına bağlıdır, kendi kendine solunum yapamaz. Bu durum koma ve bitkisel hayattan farklıdır. Yapılan tüm tıbbi tedavi ve makine desteğine rağmen kısa süre içinde tüm organlar işlevini yitirir. Bu kişiler artık tıbben ölüdürler.

Hangi hastalar organ bağışı yapamaz?

Bir kimse, sağlığında organ bağışında bulunmuş olsa bile, beyin ölümü gerçekleşmesi halinde sırasıyla eşi, reşit çocukları, anne veya babası veya kardeşlerinden birisinin; bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakati olmaksızın organ ve dokuları alınmamaktadır.

admin

Back to top