Corteva.gen.tr

Sıkça Sorulan Sorular

Mahkeme kararı ne zaman kesinleşir

Ceza mahkemelerinde görülen davalarda, hükmün verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde gerekçeli kararın hazırlanması gerekir. Hukuk mahkemelerinin görev alanına giren davalarda ise gerekçeli kararın hazırlanma süresi bir aydır. İdare ile vergi mahkemelerinde de yine bu süre bir ay olarak belirlenmiştir.Aug 14, 2021

Kesinleşmiş mahkeme karari bozulur mu?

Kesinleşmiş mahkeme kararı da artık "uygulanabilir yani yerine getirilmesi talep edilebilir" bir mahkeme kararına dönüşmüş olur. … Bu karar bu kez de istinaf mahkemesine yani Bölge Adliye Mahkemesine gönderilecektir.

Mahkeme kararının kesinleşmesi nasıl olur?

Kararın kesinleşmesi için hiçbir kanun yolunun kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. … Bu incelemeden sonra verilecek olan karar kesin karar niteliğinde olabilecektir.

Kesinleşmiş karar kaç gün içinde tebliğ edilir?

Ceza mahkemelerinde ise, hükmün gerekçesi tümüyle tutanağa geçirilmemişse, yani gerekçeli karar açıklanmamışsa, hükmün taraflara duruşmada bildirilmesinden itibaren en geç 15 gün içinde yazılarak dava dosyasına konulması gerekir (CMK m.232/3).

Mahkeme sonucu ne zaman belli olur?

Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.

Kesinleşmiş cezaya itiraz edilir mi?

Kesinleşmiş hapis cezasına da itiraz mümkündür ve bu şekilde kişi hakkında verilen kesinleşmiş hapis cezasının kaldırılmasına ve infazın durdurulmasına ilişkin kararlar alınabilmektedir.

Kesinleşen ceza bozulur mu?

Karar kanun yararına bozulur ve mahkumiyete ilişkin olarak bir bozma söz konusu ise Yargıtay Ceza Dairesi tarafından resen mahkumiyet kaldırılır veya daha hafif bir ceza verilebilir. … Hatta belki de bu kesinleşen ceza kararı infaz edilmiş bile olabilir.

Karar kesinleşmesi ne demek?

Aleyhine başvurulacak hiçbir kanun yolu kalmayan karara kesinleşmiş karar denir. Boşanma veya ayrılık davanıza bakan mahkemenin verdiği ayrılık kararı kesin bir karar değildir. Bu kararın kesinleşmesi için ya temyiz süresinin temyiz olunmaksızın geçmesi ya da temyiz edilen kararın Yargıtay'ca onanması gerekir.

admin

Back to top