Corteva.gen.tr

Sıkça Sorulan Sorular

Kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat

Kamulaştırma Kanunu'nun Geçici 6. … Hukuki el atmalarda idareye hukuken el attığı yeri kamulaştırması için 5 yıllık süre tanınmıştır. Bu süre zarfında idare tarafından kamulaştırma işlemi yapılmadığı takdirde taşınmaz malikleri idari yargıda tazminat davası açabilecektir.

Kamulaştırmasız el atma davası ne kadar sürer?

Kamulaştırma davaları Asliye Hukuk Mahkemeleri'nde görüldüğünden ve mahkemelerin yoğunluğu göz önüne alınarak bir zaman dilimi tahmininde bulunulduğun ortalam 10 – 12 ay gibi bir süreç sonunda sonuçlanmaktadır.

Kamulaştırmasız el atma suç mu?

Hukuki el koymanın en yaygın uygulama şekli uygulama imar planları ile mülkiyet hakkına müdahale edilmesidir. … Maddesindeki kurala dayanarak kamulaştırmasız el koymayı mülkiyet hakkına aykırı bulmaktadır.

Kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat davası nerede açılır?

Kamulaştırmasız hukuki el atma davasının, idare mahkemelerinde açılması gerekirken, fiili el atmalara ilişkin davalarda görevli ve yetkili mahkeme, gayrimenkulün bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemeleridir.

Kamulaştırmada hak düşürücü süre kaç yıldır?

Kamulaştırma Kanunun 38. maddesinde yer alan 20 yıllık süre doğrudan doğruya hakim tarafından dikkate alınması gereken ve zaman aşımı gibi kesme ve durma hükümlerine bağlı olmayan ve hakkın özünü ortadan kaldıran (hak düşürücü) bir süredir.

1 dava en fazla kaç yıl sürer?

Ülkemizde davalar ortalama 1-2 yıl sürmekte olup bu süre değişkenlik göstermektedir. Örneğin anlaşmalı boşanma davası 2 hafta ile 3 ay arasında bitebilmektedir.

Kamulaştırmasız el atma davasında ne talep edilir?

KAMULAŞTIRMASIZ EL ATMA NEDENİYLE TAZMİNAT DAVASI. İdarenin kamulaştırmasız el atması nedeniyle taşınmaz veya taşınmaz üzerindeki ağaç, mahsul gibi eşyalar zarar görmüşse, malik idarenin haksız fiili nedeniyle uğradığı zararının tazminini talep edebilir.

Kamulaştırmasız el atma idareye başvuru zorunlu mu?

Kamulaştırma Kanunu'nun Geçici 6. Maddesi uyarınca, 9.10.1956 tarihi ile 4.11.1983 tarihi arasında yapılan el atmalar hariç, dava yoluna gidilmeden önce uzlaşma için idareye başvurma zorunluluğu bulunmamaktadır.

admin

Back to top