Corteva.gen.tr

Sıkça Sorulan Sorular

Iş kazası meslek hastalığı

Meslek hastalığının tanımı 5510 sayılı Kanun'un 14. maddesinde yapılmıştır. Maddeye göre “Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir.”May 13, 2020

İş kazası sayılan haller nelerdir?

Sigortalının işverenin otoritesi altında bulunduğu bir sırada gördüğü veya işin gereği, işyeri alanı içerisinde, işyeri dışında veya işverenin işyeri dışındaki bir işinde meydana gelen ve işçiye zarar veren olay iş kazasıdır.

Meslek hastalığı için nereye başvurulur?

Başvuru yapmak isteyenler, en yakın SGK müdürlüğüne başvuru yaparak, dilekçesinde meslek hastalığına yönelik başvuru yaptığını, çalışma gücü kaybı ve meslekte kazanma gücü kayıp oranının incelenmesini talep edebilir. SGK, başvuranı yetkili bir hastaneye sevk eder.

İş kazası ile meslek hastalığının tespiti noktasında temel farklılıklar nedir?

İş kazası ani bir olay olmasına karşın meslek hastalığı, belirli bir zaman dilimi içerisinde tekrarlanan bir sebeple oluşmaktadır. Meslek hastalığı, işin nitelik ve yürütüm şartlarından dolayı ya da işyerinin durumu dolayısıyla yavaş yavaş ortaya çıkan bir sağlık sorunudur.

Hangi hastalıklar meslek hastalığı sayılır?

Meslek Hastalıkları (örnekler)

  • Akciğer ödemi, pnömoni, KOAH, akciğer kanseri.
  • Erozyonlar, ülserler, kanamalar, karaciğer nekrozları, siroz, karaciğer kanseri.
  • Kronik böbrek hastalıkları, mesane kanseri.
  • Ekstrapiramidal bozukluklar, periferik nöropatiler.

İş kazası sayılmayan haller nelerdir?

Örneğin, işveren sigortalıya araç tahsis etmişse, sigortalının bu araçla işe gidiş geliş sırasında yaptığı trafik kazası iş kazası sayılıyor. Ancak sigortalı kendi arabasıyla işe gelip gidiyorsa bu gidiş geliş esnasında yaşanan kaza iş kazası olarak değerlendirilmez.

Yaşanan bir olayın iş kazası olabilmesi için gerekli kriterler nelerdir?

Buna göre bir kazanın iş kazası sayılabilmesi için; kazaya uğrayanın sigortalı olması, olayın 5510 sayılı kanunun 13. maddesinde belirtilen hallerden birinde meydana gelmesi, sigortalının kaza nedeniyle hemen veya sonrasında zarara uğramış olması, zarar ile kaza arasında illiyet bağı olması gerekmektedir.

Meslek hastalığına kim karar verir?

Sigortalının çalıştığı işten dolayı meslek hastalığına tutulduğunun; Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları tarafından usulüne uygun olarak düzenlenen sağlık kurulu raporu ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu Kurum Sağlık Kurulu tarafından tespit edilmesi zorunludur.

admin

Back to top