Corteva.gen.tr

Sıkça Sorulan Sorular

Delil yetersizliğinden beraat

Delil yetersizliğinden ceza verilir mi?

Deliller, ceza muhakemesinde önemli bir yere sahiptir. Çünkü ceza muhakemesinin amacı maddi gerçeğe ulaşmaktır ve bu amaç ancak ispatlar ile mümkündür. En önemli ispat aracı ise delildir.

Delil yetersizliğinden beraat ne demek?

Sanığın atılı suçtan mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği durumda, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiği sabit hale gelmemiş olur ve sanık hakkında beraat veya yaygın tabirle “delil yetersizliğinden beraat” kararı verilir.

Sanık nasıl beraat eder?

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu m.223/2'ye göre, sanık hakkında aşağıdaki hallerde beraat kararı verilir:

  • Yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması,
  • Yüklenen suçun sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması,
  • Yüklenen suç açısından failin kast veya taksirinin bulunmaması,

Somut delil olmadan hüküm kurulur mu?

Birçok ceza davası şekli suç gibi soruşturulup kovuşturulmakta, fail ile fiil arasındaki illiyet bağı göz önünde bulundurulmamakta, maddi, somut deliller olmadan hüküm oluşturulmaktadır.

Delilsiz ceza verilir mi?

Maddi gerçeğin arandığı ceza muhakemesi, delil olmadan başlayamayacağı gibi başka deliller olmadan da ilerleyemez. Bütün ispat araçları delildir. … Delil ceza muhakemesinin her evresinde söz konusudur.

Şüphe ile ceza verilir mi?

Sanığın bir suçtan cezalandırılmasına karar verilebilmesinin temel şartı, suçun hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak bir kesinlikle ispat edilebilmesidir. Gerçekleşme şekli şüpheli veya tam olarak aydınlatılamamış olay ve iddialar sanık aleyhine yorumlanarak mahkûmiyet hükmü kurulamaz.

Şüpheden sanık yararlanir ilkesi hangi madde?

Olayın araştırılması için başlatılan soruşturmanın sonucunda ise, CMK'nin 170. maddesinin 2. fıkrası uyarınca toplanan deliller suçun işlendiği konusunda yeterli şüphe oluşturuyorsa, şüpheli hakkında iddianame düzenlenecektir.

admin

Back to top