Corteva.gen.tr

Sıkça Sorulan Sorular

Döküm yolu ile imalat

Döküm imalat nedir?

Metalleri ve alaşımlarını ergitip hazırlanan kalıplara dökerek, istenilen şekli vermeye döküm denir. Döküm ile şekil verme avantajları: İçten ve dıştan karmaşık şekilli parçalar üretilebilir ve talaş kaldırma, kaynak vb. … Dökme demirlerin döküm yönteminden başka bir üretim yöntemi ile üretilmesi mümkün değildir.

Döküm yöntemi ile üretim nasıl yapılır?

Çevre dostu bir imalat yöntemi değildir. Döküm işlemi, içinde üretilmek istenen parçanın biçimine sahip bir boşluk bulunan kalıplara sıvı metalin doldurulması ile yapılır. Kalıp boşluğunun boyutları elde edilmek parçadan biraz daha büyüktür; bu şekilde katılaşma ve soğuma sırasındaki boyut azalmaları dengelenir.

Döküm malzemeleri nelerdir?

Yaygın döküm metalleri alüminyum, magnezyum ve bakır alaşımlarıdır. Bu yöntemde kullanılan diğer malzemeler arasında kalay, çinko ve kurşun alaşımları ile grafit kalıplara dökülen demir ve çelik yer alır. Kokil kalıplar, dökümde birden fazla defa kullanılabilir ancak aşınmadan dolayı sınırlı bir ömre sahiptir.

Dökümde maça ne işe yarar?

Döküm parçaların iç boşluklarını veya modelin kumdan sıyrılması sırasında bozulabilecek kalıp kısımlarını oluşturmak için kullanılan kalıp elemanlarına maça denir. Maça malzemeleri çoğunlukla kumdur. Fakat bu kumlar kalıp kumundan farklıdır. En önemli farkta kalıp kumundaki kil yerine bağlayıcıların kullanılmasıdır.

Dökümün avantajların nelerdir?

Döküm işlemi özellikle karmaşık geometrili şekilli ürünlerin üretiminde büyük avantajlar sağlamaktadır. Ayrıca istenilen malzeme kalitesinin, bileşiminin elde edilmesi, özel malzeme geliştirerek ürün üretme gibi bir çok avantaj sağlamaktadır. Büyük oranda kullanılan parçalar döküm tekniği ile üretilebilir.

Dökümde çekme payı nedir?

Çekme Payı: Dökülmüş sıvı metal katılaşırken kendini çeker ve döküm parçasının boyutu küçülür ve bu nedenle modellerin çekme payı kadar büyük yapılması gerekir. Çekme payları dökme demir için, %1 dökme çelik için %2, demir olmayan malzemeler için %1-2 alınabilinir.

Döküm kusurları nelerdir?

Çelik Döküm Hataları Nelerdir?

  • Genel olarak ergimiş metalin içinde hapsolan gaz boşlukları
  • Metalin soğuyan yüzeyi deforme etmesi gibi nedenlerle oluşan yüzey boşlukları
  • Hava boşlukları-Blow holes.
  • Büzülme-Shrinkage.
  • Gözeneklilik (Porozite)-Porosity.
  • Soğuk birleşme (Yürümeme )- Misrun.
  • Sıcak yırtılma- Hot tears.

admin

Back to top