Corteva.gen.tr

Sıkça Sorulan Sorular

Bebeğin kafası sert bir yere çarparsa

Yeni doğan ve bebeklerin başlarına aldıkları darbe eğer çok şiddetli değilse sorun yaratmaz. Çünkü bebeğin beyni, koruyucu bir zar ile bıngıldak bölgesinde koruma altına alınmıştır. Bıngıldak sanıldığı kadar hassas değildir ve koruyucu zarı sağlamdır. Çok sert bir darbe almadıkça, hafif çarpmalardan zarar görmez.

Bebeklerde kafa darbeleri ne zaman tehlikeli?

Fakat bazı çocuklarda kafalarına alınan darbeler tehlikeli durum oluşturabilmektedir. 2 yaşından küçük çocukların kafa arkasına düşmesi sonrasında bebek mutlaka takip edilmelidir. Özellikle kusma ve göz kayması gibi sorunlar yaşanır ise hemen bir acil servise götürülmesi gerekilir.

Bebeklerde kafa travması kaç saatte belli olur?

Her zaman ilk 24 ve 48 saat önemlidir ve başlangıçta çocuk tamamen normal olsa da sonradan yeni bulgular ortaya çıkabilir. Bu nedenle travma sonrası 24-48 saat çocuğun ya ailesi tarafından ya da gereğinde hastanede hekim tarafından takibini ve bu süre sonunda tekrar kontrolünü öneririz.

Kafasini vuran bebege ne yapilir?

İlk olarak bebeğinizi sessiz bir ortama alın. Havlu ile sarılmış buz torbasını kafasındaki moraran bölgeye uygulayarak şişmesini engelleyebilirsiniz. Ebeveynlerin bu tip kaza sonrası bebeklerini mutlaka gözlem altına alması gerekir.

Bıngıldak darbe alırsa ne olur?

Bıngıldağa dokunmak bebeğin beynine zarar verir mi? Çok sert bir darbe almadıkça bıngıldağa dokunmanın bebeğe hiçbir zararı yoktur. Bıngıldak sanıldığı kadar hassas ve az korunaklı bir bölge değildir. Çok ağır bir darbe olmadıkça hafif çarpma türü darbelerde hasar görmez.

Kafa çarpmasında ilk kaç saat önemli?

Kafa travması sonrası ilk 24 saat çok önemlidir. Hastanın mümkün olduğunca uyanık kalması, uyuyorsa kısa aralıklarla kontrol edilip uyandırılıp konuşturulması önerilir. Travma sonrası ilk 48 saat içerisinde görülen kusma beyin kanaması belirtisi olabilir.

Bebeğin beyin kanaması geçirdiği nasıl anlaşılır?

Çocuğunuzdaki belirtileri takip edin

  • Bilinç kaybı, bilinç bulanıklığı, bayılma, anlama ve konuşma problemi.
  • Uyanık olunması beklenen saatlerde bebeğin uyuklaması
  • Burun veya kulaktan saydam sıvı ya da kan gelmesi.
  • Bas ağrısı yakınması
  • 5-6 kez fışkırır tarzda kusma.
  • Denge kaybı veya yürümede problem.

Kafa travması kaç saatte belli olur?

Kafa travması sonrası ilk 24 saat çok önemlidir. Travma sonrası açık yara olmasa bile beyin kanaması meydana gelebilir. Eğer kanama sızıntı şeklindeyse ilk saatlerde belirti vermeyebilir. Bu nedenle ilk 24 saat hastanın yanında bir refakatçi bulunması tavsiye edilir.

admin

Back to top