Corteva.gen.tr

Sıkça Sorulan Sorular

Bankalarca kredilerin ve diğer alacakların niteliklerinin belirlenmesi

Bankalar yakın izlemedeki nakdi kredileri toplamının yüzde kaçı için genel karşılık ayırmak zorundadır?

c-) Yönetmelik kapsamında bankalar, bilanço dışı yükümlülükleri açı- sından standart nitelikli gayri nakdi kredileri için %0.2, yakın izlemede- ki bilanço dışı yükümlülükleri açısından %0.4 oranında karşılık ayırmak zorundadırlar.

Bankalar neden karşılık ayırırlar?

Banka karşılık ayırarak, söz konusu zararlar realize olduğunda mali yapısındaki bozulmanın telafi edilebilir boyutlarda kalmasını sağlamakta, faaliyetlerine kesintisiz olarak devam edebilmektedir. Bu yönü ile karşılık uygulaması bankaların ihtiyatlı yönetilmesi prensiplerinin başında gelmektedir.

3 grup teminatlar nelerdir?

c) Üçüncü Grup Teminatlar; 1) Ticari işletme rehnini, 2) Diğer ihracat vesaikini, 3) Ticari taşıt hat rehni ve ticari taşıt plaka rehnini, 4) Uçak veya gemi ipoteğini, 5) Kredibilitesi borçlununkinden daha yüksek gerçek ve tüzel kişilerin kefaletlerini, 6) Gerçek ve tüzel kişilerden alınan diğer senetleri, kapsar.

Banka donuk alacak nedir?

Donuk alacak, bankalar tarafından verilen kredinin geri ödemesinde 3 aylık yaşanan gecikme durumunun söz konusu olması, bu kredinin donuk olarak sınıflandırılmasına neden olur. Özetle, banka açısından ödenme ihtimali düşük olan alacaklar ya da ödenemeyecek olan alacaklar için 'donuk' tabiri kullanılır.

Genel karşılık oranı nedir?

Özetle zorunlu karşılık, zorunlu karşılık oranı ya da munzam karşılık; mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak TCMB'de bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran TCMB tarafından kararlaştırılır. … Bankaların kredi tabanın genişlemesi de para arzının artmasına neden olur.

5 grupta yer alan krediler için yüzde kaç oranında karşılık ayrılmalıdır?

c) Beşinci Grupta sınıflandırılanların yüzde yüzü (%100), oranında olmak üzere gerçekleşen kredi zararını karşılayacak tutarda özel karşılık ayrılır. (2) Bankalar, birinci fıkra uyarınca gerçekleşen kredi zararı için ayıracakları özel karşılıkları hesaplarken ülke ve transfer risklerini de dikkate alır.

Bankaların statüsü nedir?

(1) Türkiye Bankalar Birliği, Bankacılık Kanunu gereğince kurulmuş tüzel kişiliği haiz ve kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Yönetim merkezi İstanbul olup, yurt içinde gerekli teşkilatı kurabilir.

admin

Back to top