Corteva.gen.tr

Sıkça Sorulan Sorular

B12 ve folik asit eksikliği nasıl giderilir

Folik asit eksikliğinin tedavisi B12 vitami ni veya folat yetmezliğine bağlı aneminiz varsa, günlük beslenmenize B12 vitamini ve folat yönünden zengin gıdalardan bolca dâhil etmeniz önemlidir. Zengin B12 vitamini kaynakları et, yumurta, süt ürünleri, güçlendirilmiş kahvaltılık gevrekler ve bazı so ya ürünleridir.

Folik asit ve B12 birlikte alınır mı?

Folik asit, diğer B vitaminleriyle beraber görev yaptığı için günlük 50-100 mg Vitamin B6 (pridoksin) ve günlük en az 100 mikrogram Vitamin B12 alınması daha yararlıdır. Homosistein seviyeniz yüksekse, düzenli olarak B6, B12 ve folik asit kombinasyonu kullanarak düşürebilirsiniz.

B12 ve folik asit eksikliği neden olur?

B12 vitamininin eksikliğine folik asit eksikliği eşlik edebilir. Alkolizm, hamilelik, hemolitik anemi ve diyaliz hastaları folik asit eksikliğinin oluşabileceği kişiler arasında yer alır. Sindirim sistemine müdahale edilen cerrahi girişimler ve diyetle yetersiz alım sonucunda da folik asit eksikliği meydana gelebilir.

B12 ve folik asit hangi besinlerde bulunur?

Yumurta protein, selenyum, riboflavin ve B12 vitamini de içerir. Bir büyük yumurtanın içeriğinde bulunan 22 mikrogram folat günlük önerilen miktarın yaklaşık olarak %6'sının karşılanmasını sağlar. Ispanak, lahana ve roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, folat dahil birçok önemli vitamin ve mineral içerir.

Folik asit eksikliği vücutta ne yapar?

Kırmızı kan hücrelerine oksijen taşıdığı için önemlidir. Folik asitin eksikliği ise; vücuttaki kırmızı kan hücresi eksikliğine ve oksijen eksikliğine (3), bunun sonucu olarak da zayıf ve yorgun hissetmenize yol açabilir. Bu düşüşle birlikte vücut düzgün çalışmayan ve anormal büyüklükte kırmızı kan hücreleri üretebilir.

Folik asidin faydaları nelerdir?

Folik asit, vücuda oksijen sağlayan sağlıklı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur. Folik asit eksikliği ile birlikte yorgunluk, halsizlik ve soluk bir ten rengi meydana gelebilir. Folik asit, DNA ve diğer genetik materyallerin sentezlemesi, onarımı ve hücrelerin bölünmesi için de oldukça önemlidir.

Folik asit yükseltmek için ne yapmalı?

Yeşil yapraklı sebzeler önemli bir folik asit kaynağı olarak bilinmektedir. Bu sebzelerden yiyerek folik asit ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. En çok folik asit bulunan yeşil yapraklı sebzeler ise; roka, lahana ve ıspanaktır. Turunçgiller, C vitamini açısından zengin olduğu için zaten sıklıkla tüketilen besinlerdir.

Folik asit eksikliğine ne iyi gelir?

Folik Asit İçeren Besinler Listesi

  • Kuru Fasulye.
  • Kuşkonmaz.
  • Brokoli.
  • Yeşil yapraklı sebzeler.
  • Bamya.
  • Brüksel lahanası
  • Karnabahar.
  • Pancar.

admin

Back to top