Corteva.gen.tr

Sıkça Sorulan Sorular

Şekersiz şeker hastalığı

Şekersiz şeker hastalığı hangi hormon eksikliği?

En yaygın görülen “santral diabetes insipidus” adı verilen tipte beyindeki hipofiz bezinden salgılanan ve suyun böbreklerde tutulmasında görev alan antidiüretik hormonda (ADH) eksiklik varsa şekersiz şeker hastalığı görülmektedir.

Şekersiz şeker hastalığı Nedir?

Halk arasında şekersiz şeker hastalığı olarak bilinen tıp dilindeki adıyla “diabetes insipidus” tıpkı diyabet hastalığı gibi çok su içme ve çok idrara çıkma şeklinde belirtiler veriyor. Hastalığın kadın ve erkeklerde görülme sıklığı benzerdir. Ancak diyabetten farklı olarak kan şekeri seviyesiyle ilgisi bulunmuyor.

Şekersiz şeker hastalığının sebebi nedir?

Şekersiz diyabet dediğimiz hastalık Antidiüretik hormonun eksikliği veya etkisini gösterememesinden kaynaklanır. Sonuç olarak bu hormon eksikliğinde vücutta su tutulamaz, aşırı idrarla atılır ve susamayla birlikte çok su içme oluşur.

Diabetes insipidus nasıl geçer?

Diabetes insipidus için birincil tedavi, sıvı kaybını (dehidrasyon) önlemek için yeterince sıvı almak ve sık idrara çıkmayı (poliüri) engellemektir.

Diabetes insipidus geçer mi?

Nadiren kendiliğinden iyileşebilir ama genellikle tam şifası mümkün değildir. Bazen ön hipofiz hormon bozuklukları da eşlik edebilir. Nadiren de gebelikte gelişebilir. Diğer diabetes insipidus formu “nefrojenik diabetes insipidus” dur.

Seker hastası hangi bolumde tedavi olur?

Şeker hastalığı tespiti, iç hastalıkları (dahiliye) bölümünde yapılır. Hastanın kan değerleri burada ölçülür ve hasta detaylı tespit ve kontroller için endokrinoloji bölümüne yönlendirilir. Burada yapılacak işlemlerden sonra ise hastanın şeker tanısı tam olarak konulmuş olur.

Şekersiz şeker hastalığı kimlerde görülür?

Şekersiz şeker hastalığı çocuklarda ve genç erişkinlerde sıklıkla görülür. Özellikle aileler; çocuk çok su içiyor, sık idrar yapıyor ve idrarını kaçırıyorsa mutlaka uzmana başvurmaları gerekiyor. Çocukta kilo kaybı ve gelişme geriliği gibi belirtiler de şekersiz şeker hastalığını işaret ediyor olabilir.

admin

Back to top